Home

Terapii complementare si alternative, medicina integrativa, psihologie

logo
                        

Căscatul, acest fenomen atât de contagios, a fost îndelung analizat de cercetători. Deşi mulţi au ajuns la concluzia că această activitate creşte nivelul de oxigen din creier, noi studii au concluzionat că, de fapt, scopul căscatului este să răcorească creierul.

Cercetările anterioare în privinţa căscatului nu au reuşit să demonstreze o legătură clară între  căscat şi nivelul de oxigen, sunt de părere autorii noului studiu despre căscat. Echipa de cercetători consideră că schimbările în temperatura creierului sunt asociate cu ciclurile de somn, cu activarea corticală şi cu stresul. Astfel, ei au formulat o nouă teorie conform căreia căscatul poate fi afectat de variaţiile din temperatura înconjurătoare şi că inhalarea aerului rece prin căscat poate scădea temperatura creierului, obţinând astfel „o homeostază optimă“, notează „Medical News Today“.  

Aşadar căscatul poate avea loc doar în cadrul unei „ferestre termale“, adică în cadrul unei perioade de timp care înregistrează o temperatură optimă pentru căscat.   Chiar dacă şi cercetări anterioare au demonstrat că frecvenţa căscatului scade atunci când temperatura înconjurătoare creşte şi se apropie de temperatura corpului, echipa spune că „nu s-a demonstrat o limită inferioară a temperaturii“.  

Pentru a investiga în amănunt această chestiune, Jorg Massen şi Kim Dusch de la Universitatea din Viena, Austria, au măsurat frecvenţa căscatului pietonilor din Viena şi în lunile de vară, şi în cele de iarnă.  Apoi, cercetătorii austrieci au comparat rezultatele lor cu un studiu asemănător condus în statul american Arizona, care are o climă mai secetoasă.  

Expunerea la o zonă termică optimă afectează căscatul contagios  

Cercetătorii din Austria au rugat vienezii să se uite la o serie de imagini cu oameni care căscau şi apoi să spună dacă au fost „contaminaţi“. Rezultatele au dezvăluit că subiecţii din Viena căscau mai des în timpul verii decât iarna. Totuşi, în Arizona, oamenii căscau mai des iarna, nu vara.   Interesant a fost faptul că cercetătorii au descoperit că...

Citeste mai mult: adev.ro/n5m3dw

 
psihoterapieintegrativa ca

 dr1
 
 
 
hofigal
hcomplet
 ....................................................................

psihoterapie homeopatie

 
 certuri
  
 ------------------------------------------------- 
 de ce
 
anxietate 12
 
Ayurveda cabinet
 
 
 
 
 

    

logo

   
  pulbere de iarba
 
 

 

hofigal

  

helminon

SEO