Ayurveda in tratamentul colonului iritabil

 Sindromul colonului iritabil este una dintre tarele societatii moderne. Stilul de viata dezordonat, obiceiurile alimentare nesanatoase asociate cu emotii negative acumulate atat din plan profesional cat si din cel personal conduc la o serie de simptome digestive paradoxale care intra sub umbrela acestei afectiuni Perioadele in care boala se agraveaza sunt de obicei primavara si toamna, cand apar modificari climatice, implicit igieno-dietetice importante. Mai precis, totul este in schimbare: durata zilei in raport cu noaptea, temperaturile, fructele si legumele de pe piata, starea noastra psihica, etc.

Descrierea afectiunii

Constipatia sau diareea ocazionale nu reprezinta ceva iesit din comun pentru o persoana normala in anumite conditii.

În schimb, alternarea frecventa a acestor tulburari insotita si de alte cateva simptome se poate

diagnostica deja drept sindromul colonului iritabil, numit pana nu demult diaree nervoasa sau colon spastic.Ayurveda, medicina traditionala indiana, defineste originea bolii printr-un deficit al Agni-termen ce desemneaza focul digestiv, cu sediul in stomac si intestinul subtire. Slabirea Agni duce la o digestie necorespunzatoare si la o acumulare de Ama-denumire generica pentru toxinele/fragmentele de alimente nedigerate care se acumuleaza in organism. Scaderea Agni asociata cu acest exces nociv de Ama genereaza o serie de semne caracteristice descrise detaliat in Ayurveda in categoria afectiunilor Grahani, care prin analogie se pot asocia definitiilor moderne ale unor boli digestive, printre care si colonul iritabil. 

Cauze si simptome

Conform Ayurveda, originea afectiunii trebuie cautata in mai multe directii: • Obiceiuri alimentare: - perioade de post prelungite- alimentatie excesiva/carentiala- mese neregulate- alimente grele, reci, contaminate- sensibilitate a colonului la anumite alimente: alcool, cafea, ceai negru, bauturi energizante, ciocolata, condimente.

Stari psihice:- stresul si anxietatea.

Afectiuni conexe:-infectii cu germeni patogeni, paraziti-afectiuni pancreatice- exces de medicamente cu efect laxativ.

Alti factori- sexul feminin confera o predispozitie la acest sindrom, care se agraveaza in special in perioada menstruala-varsta adulta reprezinta, din punct de vedere statistic, un factor care poate contribui la aparitia sindromului, acesta nefiind prezent la copii.

ayurveda

Cele mai frecvente simptome  includ in mod majoritar simptome la nivelul tractului gastro-intestinal: sete, anorexie, salivatie excesiva, gust alterat, dispepsie, arsuri gastrice, senzatie de voma, dureri in abdomenul inferior, digestie intarziata si senzatie de greutate in corp, flatulenta, alternanta constipatie-diaree, diaree in cursul diminetii, nevoie de defecatie aparuta dupa mese, fecale de tip panglica cu sau fara mucus, senzatie de golire incompleta la nivelul rectului, urinari frecvente, dar si edeme ale mainilor si picioarelor, dureri articulare, etc.

Profilaxie si tratament

Dupa cum au fost prezentate si alte afectiuni in numere anterioare ale revistei, probabil ca ati sesizat un fapt important: tratamentul ayurvedic se bazeaza pe mai multe componente, respectiv regim igieno-dietetic, fitoterapie, abordarea unei atitudini psihice corespunzatoare si daca este cazul exercitii fizice, de respiratie, meditatie, proceduri de detoxifiere numite generic Panchakarma (pancha=cinci, karma=cale, termenul se traduce prin cinci cai de eliminare a bolii/toxinelor/doshelor viciate).

Dieta

 Sunt mentionate alimentele recomandate, dar si cele total contraindicate sau care se recomanda a fi evitate pe cat posibil.Alimentele recomandate pentru consum frecvent sunt in general cele bogate in fibre, orezul mai vechi de un an, lintea, laptele batut, frunzele de patrunjel, piperul negru, ghimbirul, nucsoara, rodia.Alimentele care trebuie evitate sunt numeroase, dar amintim laptele si produsele lactate (cu exceptia laptelui batut), excitantele sistemului nervos (ceaiul negru, cafeaua, alcoolul, bauturile energizante), bauturile carbogazoase, condimentele foarte iuti (chilli), indulcitorii de sinteza, multe dintre cereale (grau, porumb, ovaz), legume uscate (mazare, linte neagra, soia, fasole), cartofi, cartofi dulci, ceapa, usturoi, fructe uscate (caju, arahide, nuca de cocos), anumite sortimente de carne (carne rosie, carne de pasare, fructe de mare), unele fructe (mango, ananas, mere, pepene verde, dovleac, papaya, smochine).

Ca regula generala, sunt total contraindicate mancarurile grele, reci, contaminate, foarte dulci, uleioase, si prajelile, pentru ca ele cresc Ama (toxinele, fragmentele de alimente nedigerate care raman in organism).

Reguli de igiena zilnica

Mesele trebuie sa fie regulate, la aproximativ aceleasi ore in fiecare zi.

Se mananca incet, relaxat, intr-o atmosfera linistitoare

Intervalul intre doua mese trebuie sa fie de cel putin 3 ore, pentru a permite o desfasurare completa a proceselor digestive.

Alimentele trebuie bine mestecate si amestecate cu secretie salivara, pentru ca digestia incepe in cavitatea bucala.

În locul unei singure mese copioase pe zi, sunt de preferat trei mese mai putin consistente.

Fumatul trebuie exclus in totalitate, pentru ca irita mucoasa digestiva.

Este esential sa se dea curs nevoilor fiziologice atunci cand acestea intervin.

Trebuie evitat somnul in timpul zilei.• Se lasa un interval de minim 2 ore intre cina si ora de culcare.

Este necesara practicarea unor exercitii fizice regulate, pentru ca sedentarismul favorizeaza aparitia sindromului. Jumatate de ora de mers pe jos zilnic este suficienta pentru a mentine un tonus bun al organismului 

Eliminarea stresului din viata de zi cu zi este obligatorie.

Fitoterapie

ayurvedaRemediile naturale ayurvedice pot fi produse dupa formule traditionale mentionate in Farmacopeea Ayurvedica, iar altele pot fi preparate si in casa, necesitand utilizarea unor alimente si condimente frecvent folosite in bucataria personala.Urmatoarele retete reprezinta cateva exemple de remedii care se pot elabora la domiciliu:

Apa calda, in cantitati de pana la 3 pahare pe zi.• Laptele batut-numit lassi la care se adauga un praf de chimen, ghimbir si  piper, consumat dupa fiecare masa, cu exceptia cinei.

Ghimbirul - sub forma de infuzie, suc din radacina proaspata sau in diferite mancaruri.

Supa de ridichi cu piper.

Supa de chimion (nerecomandata gravidelor si copiilor sub 2 ani).

Semintele de in-in salate sau ca atare-1 lingurita pe zi.

Infuziile de menta, musetel, fenicul.

Schema fitoterapeutica reuneste remedii care controleaza cauzele principale ale afectiunii:pentru o detoxifiere generala a organismului, atat la nivel sanguin cat si la nivel intestinal, se recomanda

Triphala  este o combinatie ayurvedica traditionala de 3 fructe. Principiile active pe care le contine sunt: taninuri (acid galic), antrachinone, flavonoide, vitamina C, acid linoleic, fosfolipide, polifenoli, glicozide.Efectele terapeutice ale remediului sunt multiple:detoxifiant si regenerator al mucoasei intestinale, digestiv, antioxidant, stimulator al metabolismului general (prin cresterea absorbtiei nutrientilor la nivelul mucoasei intestinale), tonic hepatic, hipolipemiant, antiinflamator, antibacterian, antialergic. Administrare: 2 capsule de 500mg de  2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de o saptamana, dupa care se continua cu 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, inainte de masa.Reprezinta un tratament de electie in colonul iritabil,care trebuie urmat minim 2 luni.

- pentru o imbunatatire a digestiei se asociaza si• Guduchi sau Tinospora cordifolia contine alcaloizi (berberine, giloin), ulei volatil, amidon, substante amare care ii confera proprietati: imunomodulatoare, revitalizante, aperitive, digestive, carminative, antiemetice, antidiareice, antihelmintice, antipiretice, tonice cerebrale, detoxifiante, afrodisiace. Se recomanda in aceasta afectiune pentru ca reechilibreaza Agni-focul digestiv, crescand totodata capacitatea organismului de a se proteja de germenii patogeni. Administrare: 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, inainte de masa.Durata administrarii este similara cu cea a Triphala.

-pentru managementul stresului zilnic este necesar• Brahmi sau Bacopa monniera contine saponine si alcaloizi, bacozida A si bacozida B. Doctorii din vechime recomandau planta atunci cand capacitatea de munca a persoanei scadea datorita oboselii psihice. Ultimele cercetari demonstreaza faptul ca imbunatateste memoria. Stresul, boala, socurile emotionale sau fizice agraveaza deteriorarea neuronilor. Rezultatul consta in afectarea memoriei, de la lapsusuri pana la amnezie. Bacozidele, principiile active din planta, pot sa repare celulele deteriorate, deoarece induc o crestere a sintezei de  proteine care intra in structura noilor neuroni ce  inlocuiesc neuronii imbatraniti. Deoarece colonul iritabil are ca etiologie posibila stresul, Brahmi nu poate lipsi din schema de tratament. Administrare: 1 capsula de 500mg de 3 ori /zi cu apa, inainte de masa, minim 2 luni.

Farm. Irina Lupascu 

Citeste mai departe

psihoterapie varstnici
Medicina clasica

Batranetea nu este o boala

Batraneatea nu este o boala. Este doar o noua ipostaza a trupului, a mintii, a…
Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…