Este un fapt dovedit ca organismul nostru isi deruleaza functia biologica potrivit unei ritmicitati zilnice, saptamanale, lunare, sezoniere, anuale si chiar multianuale. Aparitia si evolutia bolilor si, implicit, combaterea lor sunt legate si de asemenea insusire.
De exemplu, in intervalul de timp care inglobeaza 1-2 luni inainte si dupa momentul implinirii a jumatate de an de de la data nasterii noastre, vom avea grija sa fortificam organismul printr-un regim alimentar adecvat, bogat in special in vitamine si
minerale, cat si prin cure cu ceaiuri medicinale, ape minerale, ape argiloase etc., pentru ca in acest interval suntem in perioada minimului energetic al bioritmului circanual si, ca atare, mai expusi bolilor.
Imbolnavirile sunt, totodata, mai frecvante in intervalele de timp cand soarele are activitate maxima, in perioadele cu explozii solare, cu furtuni magnetice, precum si cand luna se afla in faza de luna noua sau luna plina.
Explicatia poate fi gasita in dezechilibrele pe care le induc asemenea fenomene in organismul nostru, dependent, dupa cum se stie si de energia cosmica, de periodicitatea rotirii astrelor, cat si de campul gravitational. In consecinta, vom lua masuri de protectie a sanatatii in perioadele respective:expunerea la soare, micsorarea duratei activitatii in aer liber, terpapie profilatica pentru unele boli, in special ale inimii, ficatului si sistemului nervos.
S-a constatat, de asemenea, ca si anotimpurile determina in organismul nostru anumite tulburari. Bunaoara, statisticile atesta ca:
primavara sunt mai frecvente asteniile si afectiunile hepatobiliare;
vara, bolile cardiovasculare, neuropsihice si enteritele;
toamna ,afectiunile stomacului, plamanilor, colitele si diabetul,
iarna- cele renale,urinare, genitale si reumatismale.
Este vorba, indeosebi, de influenta energiei cosmice si telurice asupra vietii noastre, dar si a factorilor meteorologici(vant, caldura, umiditate, frig), care nu totdeauna sunt benefici. Tinand seama de toate aceste considerente, vom avea grija sa aplicam tratamente preventive.
Cat priveste bioritmul activitatii noastre in 24 de ore(bioritmul circadian), s-a evidentiat ca accesele de tuse apar, de obicei, in zori, spasmele gastrice mai ales dimineata la primele ore, accidentele coronariene catre pranz, crizele de rinichi dupa-amiaza, iar cele hepatobiliare imediat dupa miezul noptii.
Cercetand activitatile fiziologice ale omului corespunzatoare celor 12 meridiane prin care circula energia in cele 24 de ore ale ciclului zi-noapte, vechii chinezi au ajuns la concluzia ca exista un maxim energetic de circa 2 ore in fiecare meridian, astfel:
Ceasul biologic chinezesc
1-3 FICAT 13-15 INTESTIN SUBTIRE
3-5 PLAMANI 15-17 VEZICA URINARA
5-7 INTESTIN GROS 17-19 RINICHI
7-9 STOMAC 19-21 VASE-SEX
9-11 SPLINA,PANCREAS 21-23 TREI FOCARE
11-13 INIMA 23-1 VEZICULA BILIARA
Potrivit acestuin orologiu simbolic, organelle noastre sunt suprasolicitate in perioadele de maxim energetic.Rezulta ca putem preveni crizele administrand remedii adecvate cu 1-2 ore inaintea manifestarii lor sau ca tratamentul este mai eficient cand este aplicat cu 1-2 ore inaintea acestor intervale de timp, decat dupa regula devenita standard ,,De trei ori pe zi,,.
Orarul administrarilor remediilor
In legatura stransa cu bioritmul este si modul de administrare a remediilor in cursul unei zile. Explicatia principala o gasim in faptul ca efectul benefic al acestora depinde intr-o masura insemnata de concordanta momentului administrarii lor cu perioadele favorabile ale proceselor fiziologice ciclice care au loc zilnic in organismul nostru (digestie, asimilatie si dezasimilatie, somn etc.). De exemplu:
Dimineata, pe nemancate, vom lua, de regula, purgativele, colereticele, in general medicamentele cu efect indelungat (8-12 ore), precum si pe cele care, daca ar fi luate in timpul mesei, ar putea fi afectate secretiile necesare digestiei.
Dimineata, imediat dupa micul dejun, ne vom administra diureticele, stimulentele sistemului nervos, tonicardiacele, antisepticele, in general remediile care nu sunt afectate de fermetii digestive sau care actioneaza mai bine impreuna cu acestia.
Inaintea meselor principale, cu 20-30 de minute, se folosesc antivomitivele, antispasticele, stimulentele sau moderatoarele secretiilor digestive, vasodilatatoarele, tonicardiacele, antiinflamatoarele, hipotensoarele, in general remediile care pregatesc organismul pentru efortul de digerare a alimentelor, cat si pe cele care se asimileaza mai bine in aceasta perioada. In principiu, inaintea melor principale se iau majoritatea medicamentelor, deoarece absorbtia si efectul lor este maxim, organismul fiind pregatit in mod reflex pentru actul digestiei..
La mesele principale se administreaza vitaminizantele, mineralizantele, antibactericidele, enzimele, remediile acide, in general, cele care actioneaza impreuna cu factorii nutritive sau care ar irita mucoasa tubului digestive daca ar fi luate in afara meselor
Dupa mesele principale, la 30-60 de minute, se folosesc alcalizantele, vasodilatatoarele periferice, stimulentele metabolismului, in general, remediile care protejeaza mucoasa tubului digestive impotriva agresiunilor legate de asimilarea factorilor nutritive, cat si cele care ajuta la metabolizarea acestora.
Intre mesele principale se administreaza remediile pentru tratarea colitelor, enteritelor, esofagitelor, pe de o parte, cat si a obezitatii, hipercolesterolemiei, diabetului zaharat etc pe de alta parte. In general, in aceasta perioada se folosesc remediile pentru tratarea afectiunilor tubului digestiv.
Seara, la culcare, se iau calmantele, sedativele, antispasticele, laxativele, antireumaticele, in principal remediile care asigura odihna netulburata a organismului.