Paula suferea de dureri de cap si migrene teribile, care o chinuiau aproape zilnic de zece ani. Principala constanta in viata ei era durerea. Desi i-am prescris medicamente pentru migrene si pentru somn, venea la spitalul de urgenta de cel putin patru ori pe luna, din cauza durerilor si a insomniei de care nu putea scapa. Pe langa medicamente, ea si-a schimbat stilul de viata, adoptand masuri cunoscute ca fiind foarte utile pentru oameni in situatia ei: a renuntat la gluten, carne si lactate; si-a creat o rutina a somnului; si a luat suplimente alimentare. Nimic nu a ajutat-o insa. Durerile de cap nu s-au diminuat deloc, continuand sa ii distruga viata.

Ca medic, nimic nu mi se pare mai stresant decat sa imi vad pacientii suferind. De aceea, m-am decis sa o trimit pe Paula la prietenul meu Nick Ortner, despre care auzisem ca a obtinut rezultate exceptionale prin lucrul cu EFT (terapia prin ciocanituri). L-am cunoscut pe Nick cu un an inainte prin intermediul unui prieten comun. În timpul discutiei pe care am avut-o cu el, mi-a explicat stiinta care sta la baza ciocaniturilor si de ce da aceasta rezultate atat de bune intr-o gama atat de larga de probleme de sanatate sau asociate cu bunastarea – de la reducerea sau eliminarea durerii fizice si emotionale la disparitia fobiilor sau crearea unor relatii mai bune. Desi speram ca tehnica sa sa ii rezolve Paulei problemele, trebuie sa recunosc ca aveam indoieli. I-am marturisit Paulei incertitudinea mea, dar disperarea acesteia era atat de mare incat era dispusa sa incerce orice. Ne era amandurora limpede ca avea nevoie de o abordare terapeutica noua, care sa o scuteasca de dependenta de medicamente ce i-ar fi putut submina si mai mult starea de sanatate daca ar fi fost luate pe termen lung.

Au trecut astfel mai multe luni inainte de a afla exact cat de mult a progresat Paula, desi in acest interval de timp am primit vesti sporadice de la cunoscutii ei, care mi-au spus ca durerile ei s-au redus si ca nu mai ia la fel de multe medicamente. Cand am intalnit-o in sfarsit, am ramas uimit. Nu numai ca nu mai avea nici cea mai mica durere, dar renuntase complet la medicamente. Ea a lucrat alaturi de Nick, folosind terapia prin ciocanituri pentru a parcurge ceea ce ea a numit o „calatorie emotionala”, in urma careia s-a eliberat complet de dureri si de medicamente si si-a reluat viata normala, activa si plina de satisfactii. Ce diferenta!

De buna seama, dupa ce am vazut aceste efecte fantastice ale terapiei prin ciocanituri, mi-am propus sa aflu mai multe despre aceasta metoda. Am inceput sa fac cercetari si m-am convins definitiv de beneficiile ei, mai ales daca este folosita in paralel cu medicina functionala cu care eram familiarizat si cu ajutorul careia vindecasem mii de oameni in ultimele doua decenii si ceva. Chiar si astazi ii trimit cazurile cele mai problematice lui Nick, ale carui rezultate continua sa fie consistente si de lunga durata.

În calitate de doctor in medicina functionala si de sustinator fervent al oricarui progres in intelegerea ingrijirii medicale, posibilitatile pe care le ofera terapia prin ciocanituri ma umplu de entuziasm. La fel ca in cazul oricarei alte stiinte, progresul medicinii inseamna fortarea actualelor frontiere si evaluarea noilor metode de vindecare. Noi avem misiunea si responsabilitatea de a cauta continuu cele mai eficiente metode de tratare a simptomelor bolilor, dar mai ales de corectare a dezechilibrelor si blocajelor care stau la baza acestora. Cum s-ar spune, nu este suficient sa udam frunzele ofilite ale unui copac, ci trebuie sa tratam direct radacinile acestuia, pentru ca el sa poata inflori singur.

Terapia prin ciocanituri se adreseaza cauzelor profunde ale bolilor si ale dezechilibrelor in planul bunastarii, intrerupand rapid si eficient reactia de tip stres a organismului. Asa cum vei descoperi, ea reprezinta un instrument fantastic ce permite cultivarea starii de sanatate pe multiple nivele: mental, emotional si fizic. Terapia prin ciocanituri produce rezultate consistente si profund benefice asupra depresiei, anxietatii si bolilor asociate cu stresul precum sindromul stresului post-traumatic, fibromialgia, durerile fizice si foarte multe altele. Daca este combinata cu un stil de viata sanatos, inclusiv cu o dieta bazata pe alimente integrale de origine vegetala, cu exercitiile fizice regulate si cu consumul de suplimente naturale – care sustin starea de sanatate la nivel sistemic – terapia prin ciocanituri se dovedeste a fi o metoda neinvaziva cu rezultate rapide de gestionare proactiva a stresului, acest element care ne macina corpul, facandu-l vulnerabil in fata bolii.

Daca imi este permis sa fac o scurta speculatie referitoare la maniera viitoare in care oamenii isi vor intelege si isi vor gestiona viata in anii si in deceniile care vor urma, dar si la viitorul medicinii, imi pot imagina cu usurinta o lume in care terapia prin ciocanituri ne va elibera de medicamentele inutile, va promova bunastarea si ne va ajuta sa ne cream o viata mai frumoasa, mai buna si mai plina de iubire si de satisfactii.  
Mark Hyman, doctor in medicina

Sponsorizate
Terapia prin tapotare - EFT

EFT - Tehnici de Eliberare Emotionala

Universul terapiilor ar afi incomplet fara EFT. Era primavara anului 2004. Eram singur in fata…

Citeste mai departe

Medicina clasica

In spijinul persoanelor cu dizabilitati din Sectorul 4

7.800 de persoane cu dizabilități din Sectorul 4 își pot reînnoi certificatele…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…