În saliva exista milioane de bacterii per mililitru, care formeaza, impreuna cu glicoproteine si defiriti produsi de metabolism, placa bacteriana/biofilmul dentar, ce se infatiseaza precum o pelicula aderenta, atat supragingival (pe suprafetele dentare, in santuri si fosete, pe mucoasa linguala, palatinala si bucala), cat si subgingival (in pungile parodontale, in santurile gingivale).
Lipsa unui periaj adecvat poate determina, in timp, transformarea placii in tartru. Spre deosebire de placa dentara, este vizibil cu ochiul liber pe suprafetele dentare si poate fi inlaturat prin detartraj si periaj profesional realizat in cadrul vizitei la medicul dentist.
Bacteriile de la nivelul gingiei pot provoca inflamarea si sangerarea acestei, afectiune numita “gingivita”. Netratata, aceasta boala poate sa avanseze catre parodontita sau boala parodontala, ce presupune inflamarea tesuturilor de sustinere ale dintilor (osul si parodontiul) si poate conduce la pierderea dintilor de pe arcade. Boala parondontala, spre deosebire de placa bacteriana, tartrul si gingivita, este un proces ireversibil. Desi sunt peste 500 de specii de bacterii identificate, cele mai frecvent implicate in dezvoltarea afectiunii sunt : Porphyromonas Gingivalis, Treponema bucalis, Fusobacterium nucleatum, Actinobacillus actinomycetemcomitans.
Citeste mai mult: www.realitatea.net