Teodor Vasile este un fin psiholog, pasionat de practica psihoterapiei, bine cunoscut pentru acea parte a publicului care are deschidere spre universul terapiilor alternative si complementare. Actuala sa carte abordeaza problematica uneia dintre suferintele inca necrutatoare, in ciuda progreselor terapeutice repurtate de medicina moderna, boala canceroasa. Anxietata, framantata, stresata, supusa tuturor presiunilor sociale si unei continue poluari chimice, lumea in care traim este victima unei patologii in care boala canceroasa, ca si bolile neurodegenerative si cardiovasculare, cunosc o pondere in continua crestere. Din acest motiv, o lucrare dedicata uneia dintre aceste suferinte, boala canceroasa, este foarte bine‑venita.

Volumul impresioneaza prin vastitatea informatiilor aduse de autor, prin sustinerea lor cu o serie de studii citate din literatura, prin complexitatea problematicii ridicate de aceasta suferinta, prin descrierea unui impresionant arsenal de mijloace pe care le putem avea la dispozitie pentru prevenirea si tratamentul acestei boli. Un spatiu extins este destinat pentru analiza conceptelor de sanatate si boala si indeosebi a celor de medicina holistica si integrativa, care vizeaza toate resursele terapeutice indiferent de originea si timpul de aparitie. In mod paradoxal, dezvoltarea actuala a mijloacelor tehnologice cu posibilitatile imense in domeniul farmacochimiei nu a redus apelul la solutii terapeutice alternative sau, poate tocmai de aceea, au fost aduse in actualitate cu atata insistenta si amploare. Voi da un singur exemplu de beneficiu terapeutic al mijloacelor de ordin psihoterapeutic. Experiente efectuate chiar in clinicile in care se practica medicina clasica au demonstrat ca sustinerea psihologica a unui bolnav aflat in aceasta circumstanta grea este adesea salvatoare. Prin tehnici de autocontrol emotional si mental s‑a reusit obtinerea involutiei bolii pana la definitivarea procesului de vindecare. Am citat astfel de exemple elocvente si in lucrarile noastre (In cautarea sensului pierdut, Ed. Eikon, 2008). Bernie Siegal este chirurg oncolog din SUA. In afara de bisturiu, el a incercat sa‑i ajute pe pacientii sai si cu „sufletul”, invatandu‑i sa‑si controleze vindecarea uzand de tehnici simple de imaginare a acestui proces. Siegal afirma ca circa 40% din bolnavi au reusit sa supravietuiasca bolii, unii chiar aflati intr‑un stadiu avansat al acesteia. A sesizat prin acest studiu ca tonusul psihic este vital in acest proces de autovindecare. Vointa, optimismul, generozitatea ca structura si la cei mai multi, dar nu obligatoriu, credinta, au avut un rol esential.

Un rol benefic in procesul de prevenire a recidivelor si de vindecare s‑a dovedit a avea si pastrarea unei diete cu o alimentatie selectata dupa criterii impuse mai degraba empiric decat riguros stiintific. Dar nu se poate nega rolul decisiv al experientei in fata unei teorii fara suport. Am citit in literatura din strainatate, si uneori chiar si de la noi, opinii care negau efectele terapeutice ale medicinei complementare sau alternative. Deoarece in practica mea profesionala am putut verifica de‑a lungul a mai multi ani rezultatele tratamentelor prin homeopatie si acupunctura,
pot depune o marturie asupra realitatii efectelor. Acesta este si motivul pentru care am acceptat sa prezint pentru cititori aceasta carte. Cat priveste efectul ceaiurilor din plante, nu cred ca mai trebuie cineva convins. Cu totii am apelat la un ceai, fie si numai pentru a ne incalzi dupa expunere la frig. Este inutil sa spun ca foarte multe medicamente se extrag din plante si ca inclusiv multe animale recurg la ajutorul lor cand se imbolnavesc, dovedind ca natura este primul si cel mai bun medic.
Este adevarat ca, pentru a fi intelese fundamentele stiintifice ale acestor terapii, dincolo de experienta practica, este nevoie de informatii si din domeniul altor stiinte decat cea medicala, cum sunt informatica, fizica moderna, ultimele date venite din aria stiintelor neurocognitive etc.

Cred ca sursa majoritatii conflictelor dintre oameni, chiar si cei de stiinta, consta in absenta informatiilor necesare pentru intelegerea partenerului de dialog. Se poate spune ca autorul reuseste sa descrie un adevarat compendiu, un tablou sinoptic al tuturor elementelor care fac parte in clipa de fata din universul medicinei alternative si complementare. Nu este omisa niciuna din posibilitatile la care se poate recurge – de la tehnicile de psihoterapie la cele oferite de experienta milenara a medicinei traditionale orientale sau la cele de sorginte foarte moderna, ca programarea neurolingvistica. Efortul depus de dr. Teodor Vasile este unul meritoriu, oferind un ghid atent documentat, scris intr‑un stil clar, accesibil tuturor celor interesati de cunoasterea unui univers de gandire si experienta la care omul a fost obligat sa mediteze de‑a lungul istoriei sale pentru a‑si amenda suferinta si a‑si optimiza conditia sa de existenta. Indiferent de opiniile exprimate despre acest gen de medicina de catre cei mai putin sau deloc informati, vor fi intotdeauna bolnavi care o vor agrea si nimeni nu le poate interzice dreptul de optiune, iar pe de alta parte, nu se poate ignora o experienta a omenirii verificata de‑a lungul a mii de ani. Este dincolo de orice dubiu ca prudenta, onestitatea si competenta sunt la fel de necesare aici ca in orice alt act medical, iar autorul, dr. Teodor Vasile, ne aduce, prin aceasta carte si prin modul in care si‑a exercitat pana acum arta sa profesionala, o dovada de seriozitate si de certitudine.

Prof. dr. D. Constantin‑Dulcan

(mai mult)

Sponsorizate

Articole asemanatoare

Editura Medicala

Manual de tehnica a masajului terapeutic

Lucrarea celebrului specialist in balneofizioterapie si masaj, Anghel Diaconu, prima aparitie in…
Editura Aramis

Calauza parintilor in educarea copiilor

Rezultat al experientei de peste 40 de ani a autorului, experienta acumulata in educarea a mii de…
Tao Te Ching
Editura Elena Francisc

Tao Te Ching

Tao Te Ching, celebra scriere al lui Lao Tzu, face parte din patrimoniul umanitatii. Unii cred ca…

Citeste mai departe

Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…
Anunţul şocant al unui doctor: „Prefer să am HIV decât diabet”. Specialistul explică de ce
Medicina clasica

Anuntul socant al unui doctor: „Prefer sa am HIV decat diabet”. Specialistul explica de ce

Pentru multi oameni, HIV reprezinta un virus letal, iar prezenta sa in corp…