Un consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arata mai multe studii. Un studiu publicat in revista Diabetologia a demonstrat ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime (iaurt, branza proaspata – respectiv 4-5 portii de 125 g pe saptamana) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2. În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%.

„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind clasat pe locul doi dupa legume si fructe in topul alimentelor dense in nutrienti. Prin urmare, nu este de mirare ca o dieta bogata in iaurt are un rol important in prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci si iaurtul, sunt o sursa bogata de calciu si magneziu, iar aceste minerale sunt recunoscute pentru sustinerea functiei celulelor pancreatice si a sensibilitatii la insulina”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, adaugand ca inlocuirea unei gustari nesanatoase dintre mese cu un iaurt reprezinta o metoda eficienta si deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 si de a ne mentine sanatosi.

 Totodata, iaurtul este considerat un aliat de incredere si in lupta cu kilogramele in plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat in cea mai mare masura cu pierderea in greutate, atat la femei, cat si la barbati. Acesta este si motivul pentru care medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic de iaurt.

„Iaurtul este un aliment valoros, bine echilibrat nutritional, sursa valoroasa de proteine, carbohidrati, vitamine si minerale. Este un aliment care se poate integra foarte usor in alimentatie, la orice masa: dimineata, la micul dejun, asociat cu cereale, peste zi, putem consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara, iaurtul simplu poate completa o cina usoara. Desi unii sunt sceptici in privinta lui, iaurtul cu fructe este o alegere buna pentru a satisface pofta de dulce, avand putine calorii, in raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert din aportul caloric al unei prajituri. Avantajul caloric la iaurtului cu fructe vine in principal din continutul mult mai redus de grasimi si de zaharuri, comparativ cu deserturile traditionale. De exemplu, 100 grame de cozonac aduc cca 370 de kilocalorii, pe cand 100 grame de iaurt cu fructe aduc sub 100 de kilocalorii”, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

Sponsorizate
postul
Diete & planuri alimentare

Postul - pregatirea

Rotile progresului se invart lent, dar sigur. Iata cum inteleg eu stiinta postului: natura noastra…
Diete & planuri alimentare

TOP 10 cele mai BIZARE metode de slabit din…

Dorinta oamenilor de a avea siluete filiforme le-a impins, de multe ori, catre gesturi extreme, iar…
Cele zece porunci ale piciorului diabetic. Complicaţii de temut pentru persoanele cu diabet zaharat
Diete & planuri alimentare

Cele zece porunci ale piciorului diabetic.…

Specialistii prezenti la Prima Conferinta Nationala de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu…

Citeste mai departe

Medicina clasica

In spijinul persoanelor cu dizabilitati din Sectorul 4

7.800 de persoane cu dizabilități din Sectorul 4 își pot reînnoi certificatele…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…