Gandirea critica este una dintre cele mai importante abilitati in viata. Este, de asemenea, o aptitudine speciala si apreciata in secolul XXI si pe care copiii trebuie sa o dezvolte inca de foarte mici. Si, din pacate, sistemul de invatamant din scolile de stat nu permit dezvoltarea critica la potential maxim a copiilor.

De ce? Pentru ca, la scoala, copiii invata sa repete ceea ce spune profesorul in functie de manual. Invata sa urmeze pasii corect intr-o ordine corecta pentru a obtine raspunsul corect. Orele sunt pline de exercitii, activitati de memorare si teme pentru acasa, mai degraba decat sa-i invete pe elevi sa gandeasca pe cont propriu.

Asa ca, totul cade pe mana parintilor pentru a completa educatia copiilor cu activitati de gandire critica pe care le pot aplica in viata de zi cu zi. Sa tragem un ochi la ce si cum ii putem ajuta pe cei mici sa devina ganditori critici.

Ce inseamna gandirea critica?

Gandirea critica este un set de abilitati si obiceiuri ale mintii, inclusiv capacitatea de a defini o problema, de a identifica ipoteze, de a analiza idei si de a rationa critic, de a enumera sistematic diferite cauze posibile, de a crea solutii plauzibile sau de a evalua corectitudinea acesteroa folosind un rationament logic. De asemenea, include capacitatea de a face conexiuni creative intre idei din diferite discipline.

Filosoful, psihologul si educatorul american John Dewey a definit gandirea critica ca fiind o analiza activa, persistenta si atenta a unei credinte sau a unei presupuse forme de cunoastere. Aceasta implica supunerea activa a ideilor la un control critic, mai degraba decat acceptarea pasiva a valorii lor nominale.

Importanta gandirii critice la copii

Gandirea critica la copii este despre a-i ajuta pe acestia sa dezvolte abilitati de rationament inca de la varste fragede. Un ganditor critic va invata cum sa puna intrebarile in mod corect, mai degraba decat sa afirme ca “da, acesta este raspunsul corect”.

Odata ce gandirea critica incepe sa se dezvolte, copiii vor reusi sa analizeze lucrurile, motivele pentru care se intampla un anumit lucru si toate alternativele care inconjoara problema respectiva.

Prin urmare, gandirea critica este importanta pentru creierul unui copil si pentru dezvoltarea cognitiva. Acestea sunt abilitati necesare care-l pregatesc pe cel mic sa inteleaga cum functioneaza lucrurile in lumea reala si sa vina cu idei creative.

Pe langa dobandirea abilitatilor de rezolvare a problemelor, capacitatea de a gandi independent ii va permite copilului sa reziste anumitor presiuni de uniformizare din partea anturajului, sa-si formeze propriile opinii si sa aiba incredere in propria gandire atunci cand i se cere sa indeplineasca anumite sarcini (chiar si pe cele pe care nu vrea sa le faca).

Cum poate fi gandirea critica dezvoltata la copii?

In ciuda dificultatilor de a preda propriu-zis subiectul rationamentului critic in anumite subiecte, exista lucruri pe care parintii le pot face pentru a-i ajuta pe copii sa-si formeze o mentalitate sanatoasa de gandire critica si sa-si dezvolte dorinta de a cauta cunostinte mai profunde intr-un domeniu pentru rezolvarea creativa a problemelor.

Incepe devreme

Copiii mici pun adesea o multime de intrebari, iar acel “de ce” poate deveni atat de obositor, incat, la un moment dat, parintii ajung in punct de a raspunde “asa ar trebui sa fie”.

Dar a stii “de ce” este primul pas crucial in dezvoltarea gandirii critice la copii.

Cand cei mici sunt invatati de la o varsta frageda cum sa puna diferite tipuri de intrebari si sa formuleze judecati prin dovezi obiective si analize logice, ajung sa prinda incredere in capacitatea lor de a pune la indoiala ipotezele si de a rationa cu logica, mai degraba decat prin emotii.

Pentru dezvoltarea rationamentelor logice, Academia Micii Developeri propune un curs de logica de programare adaptat pentru imbunatatirea gandirii critice la copiii care au urmat si cursurile de incepatori in prealabil. Cursurile gratuite de programare pot fi incepute de la varsta de 8 ani.

Prin intermediul acestor cursuri, copilul poate invata cum sa-si creeze propriile proiecte si propriile storyboard-uri intr-o lume a jocurilor, punand la bataie toate abilitatile creative.

Incurajeaza intrebarile si stimuleaza curiozitatea
child-g3613a85f6_1920.jpg

Analiza foloseste o mentalitate obiectiva si critica pentru examinarea unei idei, spre deosebire de raspunsul emotional sau pe intelegerea subiectiva. A gandi critic inseamna a fi dispus sa-ti lasi perspectivele sa fie provocate de informatii noi si viziuni diferite.

Atunci cand siguranta si sanatatea nu sunt in joc, permite-i copilului tau sa puna la indoiala si sa-si ofere propria opinie despre legitimitatea afirmatiilor tale. Acest lucru il va ajuta sa-si dezvolte curiozitatea intelectuala si abilitatile analitice.

Incurajeaza gandirea deschisa

Mentinerea unei minti deschise si a unei gandiri flexibile atunci cand abordezi o noua problema este esentiala in dezvoltarea gandirii critice. Il poti invata pe cel mic sa fie deschis la perspective noi, sugerandu-i noi puncte de vedere la care sa se gandeasca, explicatii alternative sau solutii diferite la probleme.

Uneori, exista lucruri care au raspunsuri clare, cum se intampla in matematica si in stiinta. Dar, chiar si in acestea cazuri, pot exista raspunsuri diferite in functie de punctul de vedere al cuiva legat de rezolvarea unei probleme. Acest lucru se intampla si la cursurile de robotica pentru copii oferite de Academia Micii Developeri.

In cadrul cursurilor, copiii vor invata notiuni de inginerie si programare pentru a proiecta, construi si opera roboti care sa-i ajute pe restul oamenilor in rezolvarea problemelor cotidiene sau complexe.

Dar gandirea critica conteaza nu numai pentru copii, ci si pentru adulti. Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa-l oferim copiilor nu numai prin cuvinte, ci si prin actiunile de zi cu zi. Modeleaza cum sa folosesti aceasta abilitate valoroasa in eforturile de parenting.

Inscrie-ti copilul la cursurile de programare pentru copii de la Academia Micii Developeri!

Dezvoltare personala

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat…

Onestitatea, profesionalismul și respectul reciproc sunt baze sănătoase pentru orice instituție, cu…
Dezvoltare personala

Ani de liceu cand la mate dai de greu!

Esti in ultimul an de liceu si vine Bacu’! Ce te faci la mate, unde simti ca nu prea stapanesti…
Dezvoltare personala

Formarea unui stil vestimentar este foarte…

Formarea unui stil vestimentar este foarte importanta pentru dezvoltarea personalitatii! De fiecare…

Citeste mai departe

Medicina clasica

„EXCESUL DE GLUCOZĂ” SI RADICALII LIBERI: MECANISME, MITURI SI REALITĂŢI

Este uşor să auzi vorbindu-se despre „glucoză în exces” şi să te gândeşti…
viziera Neo
Medicina clasica

Cum ne protejam copiii la scoala si in terapie - viziera Neo

Cu totii ne gandim cum sa ne protejam cat mai bine copiii, mai ales in aceasta…
Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…