Universitatea copiilor Oamenii de stiinta dezvaluie copiilor tainele lumiiÎn vara anului 2002, un eveniment educational capata anvergura mediatica nationala in Germania, fiind oglindit in paginile prestigioaselor publicatii Der Spiegel si Die Zeit si urmarit de echipe ale mai tuturor canalelor de televiziune. Era vorba despre initiativa, lansata la inceputul aceluiasi an, de Ulrich Janßen si Ulla Steuernagel, jurnalisti ai cotidianul Schwäbischen Tagblatt, si careia aveau sa-i raspunda cu entuziasm opt profesori ai vechii Universitati Eberhard Karl, din Tübingen (veche, pe atunci, de 525 de ani), punandu-se la dispozitia copiilor pentru a le raspunde cat mai pe intelesul lor la multimea de De ce...?-uri care-i framantau. Urmarea? Aula Noua a universitatii avea sa fie luata cu asalt de peste 5 000 de prichindei curiosi. Şi asa lua nastere experimentul educational Universitatea Copiilor, unul al carui castig major avea sa dovedeasca surprinzatoarea ravna a celor mici, setea lor de cunoastere, si, nu in ultimul rand, rabdarea si atentia cu care urmareau cursurile, o experienta pe care, in anii care au urmat, aveau s-o faca, cu acelasi succes de audienta, si alte centre universitare din spatiul de limba germana, ba chiar institutii de invatamant superior din tarile vecine Germaniei, Austriei si Elvetiei.
Dar rabdatori aveau sa se dovedeasca si profesorii, titulari ai cursurilor, caci, pe langa asaltul scormonitoarelor intrebari ale copiilor, s-au vazut nevoiti sa reziste si asediului noianului celor tintite chiar de cei doi jurnalisti, initiatori ai proiectului. Iar, din asemenea intrebari despre intrebari, avea sa se inchege mai tarziu si substanta cartii izbutite de cei doi (la efortul carora avea sa se adauge si cel de vizualizare, depus de ilustratorul Klaus Ensikat, o autoritate germana in domeniu) si dedicate celor mici – cursanti sau nu ai Universitatii Copiilor, dar, in orice caz, bantuiti de aceeasi neostoita curiozitate –, o carte de stiinta care, pe un ton deseori sugubat, dezleaga o multime dintre tainele incalcite ale lumii in care traim.
Raspunsuri limpezi la intrebarile care i-au framantat pe unii cercetatori stiintifici o viata intreaga, alcatuiesc o carte deopotriva de stimulatoare si de distractiva, din care, cu siguranta, ar mai avea cate ceva de invatat nu numai cei mai mici dintre cititori.

CUPRINS:
Prima Universitate a Copiilor • De ce au disparut dinozaurii? • De ce scuipa foc vulcanii? • De ce exista pe lume saraci si bogati? • De ce ne fac glumele sa radem? • De ce sunt sortiti oamenii sa moara? • De ce se trag oamenii din maimute? • De ce se roaga musulmanii ingenunchind pe covorase? • De ce ni se pare scoala enervanta? • Profesia: om de stiinta • Limbajul academic.

http://www.niculescu.ro/prod/Universitatea_copiilor_Oamenii_de_stiinta_dezvaluie_copiilor_tainele_lumii

Sponsorizate
Carti

Corpul nostru. 333 de lucruri pe care copiii vor…

Îti place sa te urci in copaci? Sau iti place mai mult sa dansezi? Ori poate esti unul dintre…
Carti

Ierbarul meu

Dincolo de a fi o simpla colectie de plante uscate si presate, un ierbar reprezinta cartea de…
Carti

Fete sau băieți, în fond ce contează?

Fete sau băieți, în fond ce contează?și toate întrebările pe care ţi le pui pentru a suci gâtul…

Citeste mai departe

Poveste de învingător. Medicul născut la 7 luni care recuperează bebelușii prematuri
Medicina clasica

Poveste de invingator. Medicul nascut la 7 luni care recupereaza bebelusii prematuri

Venita pe lume cu handicap si cantarind doar 1.600 de grame, doctorita Liliana…
Sănătatea femelior: anexita nu trebuie ignorată!
Medicina clasica

Sanatatea femelior: anexita nu trebuie ignorata!

Netratata sau tratata incorect, poate duce la infertilitate. Incidenta…
Soluţii antisforăit: ce funcţionează cu adevărat şi ce nu
Medicina clasica

Solutii antisforait: ce functioneaza cu adevarat si ce nu

Sforaitul nu mai este considerat de nimeni o problema minora, o neplacere…
Anunţul şocant al unui doctor: „Prefer să am HIV decât diabet”. Specialistul explică de ce
Medicina clasica

Anuntul socant al unui doctor: „Prefer sa am HIV decat diabet”. Specialistul explica de ce

Pentru multi oameni, HIV reprezinta un virus letal, iar prezenta sa in corp…